Termometre

Termometre

 -200 derece C’den +850 derece C’ye kadar çok çeşitli prosesler de yaygın olarak kullanılırlar. Özellikle düşük sıcaklıklarda termokupllara nazaran çok daha doğru değerler verdikleri için tercih edilirler. 500 derece C’ye kadar standart, 500 derece C-850 derece C arasında özel tipler kullanılır. Verilen maksimum dayanma sıcaklıkları zararlı gazların olmadığı hava ortamı içindir. Diğer ortamlarda, ortamın korozif etkilerine bağlı olarak ömrü kısalacaktır.

 

Rezistans termometrelerin kullanıldığı yerler;

 

• Tanklar, borular ve makine gövdeleri
• Gaz ve sıvı ortamlar
• Alçak ve yüksek basınç uygulamaları
• Yüzey ölçümleri

 

Rezistans termometrenin ömrünün olabildiğince uzun tutulması ve süreler içinde güvenilir sonuçlar alınması için çalışma koşullarına uygun rezistans termometre elemanı, koruyucu kılıf ve montaj türü seçilmelidir.
Rezistans termometre elemanı Pt-100 ve Ni-100, DIN standardı 43760’a uygun direnç değerleri vermektedir. Pt-100 ve Ni-100 elemanları 0dereceC’de 100 ohm direnç değerine sahiptirler. Rezistans termometreler insetli imal edilirler. Rezistans termometre elemanı önce inset metal kılıfının içine yerleştirilir ve metal oksit tozları ile içi doldurulur. Daha sonra bu inset; dış kılıfının içine yerleştirilir. İnsetin en büyük avantajı çalışma durmadan değiştirilebilmesidir.
Koruyucu kılıflar ortam şartlarına uygun seçilmelidir; imalatında kullanılan kılıflar;


• Brass (Sarı)
• 1.4301 (304 kalite paslanmaz)
• 1.4571 (316 kalite paslanmaz)


Standardın da borulardır. İnset imalatında genellikle 1.4301 boru kullanılır.
Dış koruyucu kılıflarla B tipi alüminyum döküm kafalar kullanılır. Bu kafalar içine inset, iki vida ile yay sıkıştırmalı olarak sıkı bir şekilde monte edilir. Bu bağlama şekliyle titreşimden kaynaklanan sorunlar azaltılmış, genleşme durumundan kompanse edilmesi ve daha iyi ısıl kontak gerçekleşmesi sağlanmıştır. Kafalar DIN standardı 43729’a uygundur. Alüminyum kafaların sıcaklığı, uzatma kablosu olarak kullanılan kablonun sıcaklık limitleri ile sınırlıdır.


Sabit kablolu, elle tutulabilir portatif saplı, paslanmaz boru içinde standart 4 veya 6 mm, özel hallerde 9 mm çapa kadar değişlik boylarda üretilir. Sabit kablolu montaj olduğu için kablo boyu ve cinsi belirtilmelidir. Rezistans termometrenin boyu saptanırken elle tutulan sapın, ölçülen sıcaklıktan elin etkilenmeyeceği uzunlukta olmalıdır. Doğru ölçüm almak için, R/T ölçüm alınan ortama, dış çapının minimum 6-15 katı olmalıdır.

Çeşitleri için tıklayın ;Termometre Çeşitleri

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.