Takometre Nedir?

 

Takometre Nedir?

 

Takometre, bir arabadaki motor şaftı gibi bir nesnenin dönüş hızını ölçmek için kullanılan bir sensör cihazıdır. Bu ölçüm cihazları, nesne tarafından gerçekleştirilen dakikadaki devir sayısını (RPM) gösterir.

 

Ölçme cihazı; bir kadran, mevcut okumayı gösteren bir iğne, güvenli ve tehlikeli seviyeleri gösteren işaretlerden oluşur. Gelişmiş takometrelerin yeni kullanım alanları vardır.Örneğin, tıbbi alanda, bir arter veya vene yerleştirilen bir hematakometre, türbinin döndüğü hızdan kan akış hızını tahmin edebilir.Okumalar, tıkalı arterler gibi dolaşım sorunlarını teşhis etmek için kullanılabilir.

 

Takometre Çeşitleri

 

Yaygın olarak bulunan takometre türleri şunlardır:

  • Analog takometreler- İğne ve çevirmeli arabirim tipinden oluşur.Okumaların depolanması gibi özellikleri yoktur. Ortalama ve sapma gibi ayrıntıları hesaplayamazlar.Burada hız, harici bir frekansın gerilim dönüştürücüsü kullanılarak gerilime dönüştürülmesidir.Bu voltaj daha sonra analog bir voltmetre ile gösterilir.
  • Dijital takometreler- Bir LCD veya LED okumasından ve depolama için bir bellekten oluşur.Bunlar istatistiksel işlemler gerçekleştirebilir ve her türlü zamana dayalı miktarın hassas ölçümü ve izlenmesi için uygundur.Dijital takometreler bugünlerde daha yaygındır. Kadranları ve iğneleri kullanmak yerine sayısal okumalar sağlar.
  • Temaslı ve temassız takometreler- Temas tipi dönen mil ile temas halindedir ve manyetik sensörde bir optik kodlayıcı kullanır.Temassız tip mobil uygulamalar için idealdir ve bir lazer veya optik disk kullanır.Bu iki tür de veri toplama yöntemleridir.
  • Zaman ve frekans ölçüm takometreleri- Her ikisi de ölçüm yöntemlerine dayanır.Zaman ölçüm cihazı, gelen darbeler arasındaki zaman aralığını ölçerek hızı hesaplar;frekans ölçüm cihazı ise gelen darbelerin frekansını ölçerek hızı hesaplar.Zaman ölçüm takometreler düşük hız ölçümleri için idealdir ve frekans ölçüm takometreler yüksek hız ölçümleri için idealdir.

 

 

Çalışma prensibi

 

Elektronik takometrenin çalışma prensibi oldukça basittir.Ateşleme sistemi, buji her ateşlendiğinde takometre elektromekanik kısmının çıkışında bir voltaj darbesini tetikler.Elektromekanik kısım, darbe serisinin ortalama gerilimine tepki verir ve darbe katarının ortalama geriliminin motor hızı ile orantılı olduğunu gösterir.Algılama kafasından gelen sinyal standart çift ekranlı kablo ile göstergeye iletilir.

Takometreler, -20 ila + 70 ° C (-4 ila + 158 ° F) arasındaki bir ortam sıcaklığındaki işlemleri gerçekleştirebilmek için sıcaklık ayarlanmalıdır.

Bir araçtaki takometre, sürücünün sürüş koşulları için uygun gaz ve dişli ayarlarını seçmesini sağlar, çünkü yüksek hızlarda uzun süreli kullanım, motoru etkileyecek yağlamanın yetersiz olmasına neden olabilir.Motorun yaylı geri çekilen valfleri ve aşırı ısınma gibi alt parçaların hız kapasitesini aşmasını engelleyerek sürücünün gereksiz yıpranmaya veya kalıcı hasara ve hatta motorların arızalanmasına neden olur.

 

Uygulamalar

 

Aşağıdakiler, takometrelerin ana uygulama alanlarıdır:

  • Otomobiller, uçaklar, kamyonlar, traktörler, trenler ve hafif raylı araçlar
  • Lazer aletler
  • Tıbbi uygulamalar
  • Analog ses kaydı
  • Çok sayıda makine ve ana taşıyıcı
  • Trafik hızını ve hacmini tahmin etmek için.

 

Takometre Nedir Takometre Nedir Takometre Nedir Takometre Nedir Takometre Nedir Takometre Nedir Takometre Nedir Takometre Nedir

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.