SMPS Adaptör Hakkında

21-02-2018 10:15

SMPS Adaptör Hakkında

Akım dönüştürücüler güç elektroniğinin sıkça kullanıldığı hatta tamamı ile güç elektroniğinden ibaret olan denile bilecek ürünlerdir.

SMPS Adaptörler 

SMPS adaptörler ise içerilerinde anahtarlamalı regülatörler bulunduran güç kaynakları olmaktadır. Ayrıca SMPS adaptörler içerisinde bulunan anahtarlamalı regülatörler sayesinde yüksek verimler sağlayan güç kaynaklar olmaktadırlar. İçerisinde anahtarlamalı regülatörler bulundurması sebebi ile SMPS adaptörlere direkt anahtarlamalı güç kaynakları da denilmektedir. Ayrıca halk arasında elektrikçiler SMPS adaptörlere kısa devre korumalı tam regüleli besleme adaptörü, trafosuz güç kaynağı, swiching adaptörler gibi isimler ile de adlandırmaktadırlar. SMPS adaptörler oldukça basit bir anahtarlama sistemi ile çalışan adaptörlerdir. SMPS adaptörler dönüştürme işlemini mosfet ve transistör anahtarlamaları ile yapmaktadırlar. SMPS adaptörler diğer adaptörlere göre tasarım konusunda daha zor ve daha maliyetli olmalarına karşın çok çok daha verimli olan adaptörlerdir. SMPS adaptörlerin çalışma şekline göre üç farklı modeli bulunmaktadır. Bunlardan ilki buck converter yani alçaltıcı anahtarlamalı SMPS adaptörlerdir. İkincisi boost converter yani yükseltici SMPS adaptörlerdir. Ve sonuncusu ise buck boost converter yani hem alçaltıcı hem yükseltici SMPS adaptörlerdir.

 

SMPS Adaptör Çeşitleri

Şimdi de SMPS adaptör çeşitlerinden kısaca bahsedelim. İlk olarak buck converter alçaltıcı SPMS adaptörler; adından da anlaşılacağı gibi bu adaptörler giriş voltaj gerilimini kutupları değiştirmeden düzgün bir şekilde alçaltarak çıkışa ulaşmasını sağlayan adaptörlerdir ve DC enerjiyi gene DC enerjiye dönüştürürler. İkinci olarak boost converter yükseltici SMPS adaptörler; adı üzerinde giriş gerilimini yükselterek çıkışa iletir bu iletim sırasında ise eldeki gerilimin polaritesini değiştirmeden yapmakta sadece gerilimi artırmaktadır. Son olarak da buck boost converter; bu adaptörler ise hem yükseltici hem de alçaltıcı adaptör devrelerinin bir birleşimi olmaktadır. Bu adaptörde ise çıkış gerilimi giriş geriliminin altında ya da üzerinde olabilir ancak bu adaptörün en önemli özelliği ise polariteyi değiştirmektedir. Yani giriş polaritesi ile çıkış polaritesi birbirinden farklı olmaktadır.

Elektronik teknolojilerinde bu adaptörler çok fazla hatta hemen hemen her yerde kullanılırlar. Ancak piyasada rahatça rastlaya bileceğiniz SMPS adaptörler ise 12 volt alçaltıcı adaptörler olmaktadır bu adaptörlere birçok elektrik kullanılan elektronik alanda ulaşabilme göre bilme imkânı bulunmaktadır. 12 volt 100 amper adaptörler, 12 volt 50 amper adaptörler, 12 volt 20 amper adaptörler, 12 volt 10 amper adaptörler ve hatta 12 volt 6.5, 8.5 amper gibi adaptörler bulmak ve denk gelmek oldukça yüksek bir olasılıktır. Bu tarz 12 volt adaptörler çoğunlukla alçaltıcı adaptörler olmak ile birlikte kullanım alanları da çok fazla ve geniştir. Bu SMPS adaptörler kameralarda ve güvenlik kameralarında, LED aydınlatma lambalarında, 12 volt gerilime ihtiyaç duyan converterlerde, swichlerde ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Piyasaya bakılacak olur ise bu adaptörler en çok LED aydınlatmalarda gerilim düşürücü olarak kullanılmakta ve 220 volt gerilimi 12 volt gerilime düşürmek için kullanılmaktadırlar. Rahatça ulaşıla bilen malzemeler olmak ile birlikte genel anlamda SMPS adaptörler gelen manada yapımı pahalı olan birer malzemelerdir, ancak fiyat konusunda ise genel manada çok da alınması imkânsız olan malzemeler değildir bu maliyet sadece elektronik maliyetlerdir ticari maliyetler değildir. Zaten bu dönüştürücüler ile çalışacak her bir ürün için bu adaptörlerin alınması gerekmektedir, merakı bu yönde olan kişiler için ise vazgeçilmez malzemeler olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

 

SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında SMPS Adaptör Hakkında

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.