Osiloskop Nedir?


Osiloskop Nedir?

 

Elektronik ve elektrik devrelerde farklı şekillerde bulunan elektrik sinyallerini görünür hale getiren ve üzerinde sinyalin farklı özelliklerini ölçebilen ölçü aleti osiloskop'tur.

 

Osiloskop, sinyal şekillerini gösterdiği için ve hem arıza hem de dizayn tespiti için vazgeçilmez bir ölçü aletidir. Elektrik sinyallerini görünür hale getiren ve gelişmiş bir ölçü aleti olan osiloskop, bu özelliği sebebiyle elektronik devrelerin test işleminde önemli bir görev üstlenmiştir. Çünkü, devrenin farklı noktalarında ki sinyalleri görünür hale getirmesi nedeniyle dalga şekillerinin kolaylıkla incelenmesini sağlamaktadır. Osiloskobun bir diğer adıda salınım ölçerdir. Osiloskop teknik servislerde bulunması gerekli olan bir ölçü aletidir ve osiloskop ölçü aleti tecrübeli kişiler tarafından kullanılmalıdır.

 

 

Elektriksel değerleri görünür hale getiren osiloskopların kullanım alanları elektronik cihaz onarımcıları, devre tasarımcıları ve imalatçılar tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, karmaşık elektronik devrelere sahip, kamera, video ve Tv vb gibi aygıtların onarımı yapılırken osiloskop büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu cihazları üreten firmaların sunduğu devre şemalarında belirli noktalarda olması gereken sinyalin şekli gösterilmiştir. Teknisyen, kontrollerini yaparken şemadaki sinyal ile ölçtüğü sinyali karşılaştırarak arızanın niteliğini belirler. Kullanımda analog osiloskop ve dijital osiloskop olmak üzere iki çeşit olmasına karşın osiloskop çeşitlerine ek olarak bir de taşınabilir osiloskop vardır.

 

Osiloskop kullanımı ile bir ekranda yapılacak ölçümler de frekansta belirlenerek eş zamanlı iki değişik gerilim izlenebilir ve ayrıca bu gerilimlerin faz ilişkileri de ölçülebilir. Osiloskop yardımıyla izlenenebilen frekans aralığı geniştir ve birde analog sinyalleri sayısal hale dönüştürüp, bir bellekte saklayan ve istenildiği zaman ekrana gerirebilen osiloskoplar da vardır. Osiloskobun yapısı yatay saptırma, dikey saptırma, katot ışınlı lamba ve hızlandırma devresinden meydana gelmektedir. Osiloskop kalibrasyonu, teknik anlamda yapılan kalibrasyondan değişik olarak cihazın kendi uyumluluğunu sağlamak için yapılan bir doğrulama işlemidir. Zaman zaman yapılması gereken kalibrasyon ayarlama işleminin amacı osiloskopun doğru ölçüm yapabilmesi içindir. Çünkü şayet osiloskobun ayarı bozulmuş ise ölçmelerde hata oluşabilmektedir. Bu sebeptendir ki osiloskobun doğru ölçüm sonuçları verdiğindrn emin olabilmek için kalibrasyon işlemi yapılmaktadır.

 

 

Osiloskop Nedir Osiloskop Nedir Osiloskop Nedir Osiloskop Nedir Osiloskop Nedir Osiloskop Nedir

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.