Osiloskop Ne İşe Yarar?

Osiloskop Ne İşe Yarar?

Osiloskop; gerilim, frekans, akım, faz farkı gibi elektriksel değerleri ölçerek göstermeye yarayan ölçüm ve elektriksel gözlem cihazlarına verilen addır.

 

Osiloskop kısaca teknik servislerde bulunan ve uzman kişiler tarafından kullanılması gereken elektrik sinyallerini görünür hale getiren gelişmiş bir ölçü aletidir.

Osiloskop nerede kullanılır sorusuna verilecek cevap ise osiloskop elektrik sinyallerini görünür hale getirdiğinden dolayı televizyon, kamera vb elektronik cihazların onarımını yapmakta olan tecrübeli kişiler ile birlikte devre tasarım ve imalatı yapan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Taşınabilir, dijital ve analog olarak üç şekilde gruplandırılan osiloskoplardan dijital osiloskoplar analog osiloskoplara göre daha fazla tercih edilirken, taşınabilir osiloskoplar ise daha işlevsel ve daha pratik olmaları nedeniyle teknisyenler tarafından kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.

Osiloskop nasıl kullanılır? Osiloskop, girişine uygulanan elektiriksel işareti zaman ve genlik bilgisi verebilecek şekilde ekranında görüntüleyen ölçü aleti olduğu için kare veya sinuzodial girişli olan devrelerin çıkış ile karakteristikliklerinin belirlenebilmesi amacı ile yapılmıştır. Osiloskop, AC gerilim değişimleri takip edilirken de kullanılmaktadır. Osiloskop kullanımıyla bir ekranda yapılacak ölçümler de frekansta belirlenerek eş zamanlı iki değişik gerilim izlenebilir ve ayrıca bu gerilimlerin faz ilişkileri de ölçülebilir.

Osiloskop düğmeleri ve görevleri hakkında bahseder isek osiloskop üzerinde time/div düğmesi, volt/div düğmesi, y-pos düğmesi, x-pos düğmesi, intens ve focus düğmeleri ve tetikleme kontrol düğmeleri bulunurken ayrıca osiloskop üzerinde kalibrasyon çıkışları, kanal seçici anahtarlar, dc/ac/gnd seçici anahtarı, osilaskop probu ve bağlantısı ve ch1 ile ch2 girişleri bulunur. Time/div düğmesinin görevi, yatay saptırıcılara uygulanan testere dişi sinyalin periyodunu değiştirmektedir. Volt/div düğmesinin görevi ise ölçmek istenilen dışarıdan uygulanan sinyali farklı oranlarda düşürerek veya yükselterek dikey saptırıcılara uygulamaktır. Y/Pos düğmesinin görevi, ekranda görünen şekli Y ekseni boyunca yukarı ve aşağıya doğru hareket ettirmektir. X/Pos düğmesinin görevide ekranda görünen şekli X ekseni boyunca sola ya da sağa doğru hareket ettirmektir. Intens ve Focus düğmelerinin görevi, ekranda görünen şeklin netlik ve parlaklığının ayarlanmasıdır. Tetikleme kontrol düğmelerinin görevi ise osiloskop ekranında görünen sinyal ile tetikleme sinyali arasında ki uyumu sağlamaktır.

 

Osiloskop Ne İşe Yarar Osiloskop Ne İşe Yarar Osiloskop Ne İşe Yarar Osiloskop Ne İşe Yarar Osiloskop Ne İşe Yarar Osiloskop Ne İşe Yarar

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.