Osiloskop Nasıl Kullanılır?

Osiloskop Nasıl Kullanılır?

Elektriksel işaretlerin ölçülmesi ile görüntülenmesinde kullanılan bir ölçüm aleti olan osiloskop, ayrıca işaretin dalga şeklinin görüntülenmesini, genlik ve frekansının kolayca ölçülmesini sağlar.

Kullanımda analog ve sayısal prensiplere göre çalışan iki tip osiloskop çeşidi bulunmaktadır. Ölçümlerde nasıl bir osiloskop kullanılacağı ölçülecek en yüksek frekansa, kullanım amacına ve hassasiyetine yönelik olarak seçilir. Osiloskop devreye her zaman paralel olarak baglanir ve çok yüksek olan iç direnci nedeniyle seri bağlanması halinde ölçüm yapılmak istenen devreden akım akmasını engelleyecektir.

Osiloskop nerede kullanılır sorusunu cevaplarsak osiloskop, elektrik sinyallerini görünür hale getirdiğinden dolayı televizyon, kamera vb elektronik cihazların onarımını yapmakta olan tecrübeli kişiler ile birlikte devre tasarım ve imalatı yapan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Taşınabilir, dijital ve analog olarak üç şekilde gruplandırılan osiloskoplardan dijital osiloskoplar analog osiloskoplara göre daha fazla tercih edilirken, taşınabilir osiloskoplar ise daha işlevsel ve daha pratik olmaları nedeniyle teknisyenler tarafından kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.

Osiloskop'un çalıştırılma şekliyse şöyledir; osiloskopun power düğmesine basarak osiloskop çalıştırılır ve yaklaşık birkaç saniye içinde ekrana ışıklı çizginin gelmesi beklenir. Şayet ekrana ışıklı çizgi değilde bir nokta geliyorsa Time/Dıv bölümünde ki timebase komuratatorunun ortalarda bir konuma gelmesi sağlamalıdır. Eğer bu işlemler sonucunda ekranda ışıklı çizgi görünmediyse; parlaklık potansiyometresi yeterince açık değildir. INTEN düğmesini saat yönüne tam turunun 3/4 ü kadar çevrilmelidir. Çizginin belirmesinden sonra da parlaklık yine bu düğme yardımıyla istenilen şekilde ayarlanabilmekredir. Ekranda çizgi hala belirmediyse; POSITION butonları ile çizginin ekran üzerine düşmesi saplanır. Işıklı çizginin parlaklığının ayarlanmasının ardından şayet gerekiyorsa yine focus düğmesi aracılığıyla netliği de sağlanır. Işıklı çizginin ekranda belirmesinin ardından Y INPUT girişine bir prob takılır ve fişler yerlerine oturtulur ve fişlerin yerine oturtulmasından sonra da dış taraflarında bulunan hareketli kısım saat yönünde biraz çevrilerek kilitlenmelidir. Problar X1, X10 ve X100 olmak üzere birkaç çeşitten oluşmaktadır. Prob üzerinde ki anahtar yardımı ile hem X1 hem de X10 özelliği gösterebilir.

 

Osiloskop Nasıl Kullanılır Osiloskop Nasıl Kullanılır Osiloskop Nasıl Kullanılır Osiloskop Nasıl Kullanılır Osiloskop Nasıl Kullanılır Osiloskop Nasıl Kullanılır

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.