Osiloskop Kullanımı

Osiloskop Kullanımı

Teknik servislerde ve uzman teknik elemanlar tarafından kullanılan ölçü aletine osiloskop denir. Bu tanım osiloskop nedir sorusu için verilecek en doğru cevaptır.

Osiloskop elektrik sinyallerini dalgaya dönüştüren özel bir ölçü aletidir. Diğer ismi ile "salınımölçer” adıyla da bilinen osiloskop gerilim, frekans, akım gibi elektrik ile ilgili değerlerin ölçülerek ekrana yansıtılması şeklinde çalışmaktadır.

Osiloskop çalışma prensibi, cihazda algılanan sinyal, frekans ve gerilimin, elektrik sinyalleri aracılığıyla ekranda çizilerek görüntülenmesi prensibine dayanır. Bu sonuca ulaşılması için, saptırma plakaları olarak bilinen düzlemsel levhalara gerilim uygulanması sağlandıktan sonra, elektrik alanları oluşturulmaktadır. Osiloskop ekranının yüzeyi fosforla kaplanmıştır. Fosfor sayesinde ekran yüzeyine çarpan elektron demetleri ışık olarak görülmektedir. Elektron demetlerinde noktalar birleştiğinde ekran görüntüsünde uzun bir çizgi şeklinde gözlemlenmesine sebep olmaktadır. Bu uzun çizgi yatay doğrultu üzerinde süreye bağlı olarak hareket etmektedir. Bu nedenle osiloskop bağlantısı sırasında bazı hususlara dikkat edilmeli, osikoloskobun devreye her zaman paralel bağlanması gerektiği unutulmamalıdır. Seri şekilde bağlandığında çok yüksek olan cihaz iç direnci ölçüm yapması düşünülen devrelerden akım geçmesine engel olmaktadır.

Osiloskoplar elektrik sinyallerinin gözle görülebilir duruma getirdiği için; kamera, televizyon gibi teknolojik aletlerin onarımını sağlayan deneyimli uzmanlar tarafından devre tasarımcısı ve imalat görevlileri tarafından kullanılmaktadır. Elektronik cihaz üretimi yapan firmalar, devre şemaları oluşturan ve uygun sinyal durumlarını gösterme ihtiyacı duyan yerler osiloskop nerede kullanılır konusunda fikir vermektedir. Onarımdan sorumlu teknisyenlerin ve diğer teknik elemanların kontrol ya da onarım işlerini yaparken osiloskop kullanmaları sayesinde doğru sinyallerin ölçümü ve sinyallere dair şemaların oluşturulmasıyla uyumluluk denetlenebildiği için olumlu sonuçlar elde edebilmek mümkündür. Osiloskop toz ve nemin olmadığı ortamda kullanılmalıdır. Ayrıca osilokobun takıldığı prizin topraklı olması da önemlidir. Kullanılacak osiloskobun özelliklerinin iyi bilinmesi de önemli hususlardan biridir. Osiloskop teknik alanda bilgi sahibi deneyimli kişiler tarafından kullanılmalıdır. Elektrik v elektronik aletlerin kullanımı, hassasiyet ve bilgi gerektiren uygulamalardır. Bu nedenle cihazın sağlıklı kullanılması ve güvenli sonuçlar vermesi amacıyla doğru olan yol ve yöntemlerin uygulanması sağlanmalıdır.

 

 

Osiloskop Kullanımı Osiloskop Kullanımı Osiloskop Kullanımı Osiloskop Kullanımı Osiloskop Kullanımı Osiloskop Kullanımı 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.