Nasıl Lehimleme Yapılır?

15-10-2018 12:09

Nasıl Lehimleme Yapılır? 12 Adımda Havya Kullanımı 

Profesyoneller ve hobi olarak ilgilenenler çeşitli endüstrilerde uygulamalarda lehim havyaları kullanıyorlar.

Havya istasyonları; en yaygın olarak elektronik endüstrisinde kullanılmaktadır.

Bir projeye başlamadan önce havyanın nasıl düzgün ve güvenli bir şekilde kullanacağınızı bilmelisiniz.

Lehimleme Nedir?

Lehimleme iki yada daha fazla metalin bir araya gelerek eritilmesi ve dolgu metalinin (lehim) derze akıtılması işlemidir. Bu prosedürde, kalay ve kurşunun alaşım karışımı olan lehim adı verilen bir malzeme önceden ısıtılmış iki metal parçası üzerinden akar ve onları bir arada tutar.

Lehimleme süreci kaynak yapmakla benzerdir, Ancak kaynak yaptığınızda kaynaştırdığınız ve erittiğiniz iki parçayı birleştirip tek parka haline getirirsiniz. Lehim yaptığınızda, aslında erimiş metal ile birlikte iki parça yapıştırırsınız.

Alüminyum, beyaz metal ve gözenekli dökme demir hariç birçok metal lehimlenebilir.

Lehimleme için Malzemeler

  • Lehim Havyası
  • Modelleyici Mengenesi veya Çerceve
  • Lehim
  • Nemli sünger
  • Oksitler kaldırmak için pasta

Hadi Başlayalım !

Lehimleme bir sanat formudur ve tekniğe hakim olmak için pratik yapmaya ihtiyacınız vardır.

Yeni başlayanlar rahatlamak ve lehim kullanmayı öğrenmek için hurda üzerinde pratik yapmayı denemeliler.

1. Bir çalışma alanı hazırlayın. Damlayan lehimi yakalayacak bir sünger veya mukavva koyun.

2. Havyanızı ısıtın. Havya elektrikli ise, Standında ısınmasını bekleyiniz. Havya gazlı ise, doldurma nozulunu yukarı bakacak şekilde üniteyi sıkıca tutarak gazla doldurun ve aşağı doğru bastırın. Depo dolu olduğunda gaz nozuldan taşacaktır.

3. Lehim işlemi gerçekleştireceğiniz materyalleri sabitleyin. Lehim sırasında bir elinizin serbest olması size yardımcı olacaktır. Çalışmanızın güvenli olması için bir mengene veya çerçeve kullanmanızı öneririz.

4. Havya ucunu temizleyin. Çünkü havyalar çok sıcaklaşır, hızla okside olur ve kirlenirler. Güvenilir bağlantıların anahtarı temiz bileşenlerdir. Bu nedenle lehim ucunun ve katacağınız parçaların temiz olduğundan emin olun. Bunu yapmak için havya ucunu parlayana kadar ıslak bir süngerle geçirin.

5. Pasta uygulayın. lehimleme esnasında oksitlerin çıkarılmasına ve onları yok etmesine yardımcı olmak için, genellikle pasta denilen materyallerin kullanılması gereklidir. Pastanın lehimden daha düşük bir sıcaklıkta eritilmesi gerekir Böylece lehimleme eyleminden önce işlevini yerine getirebilir. Pasta uygulamak için farklı yöntemler vardır. Seçeceğiniz yöntem, lehim ettiğiniz öğelere bağlıdır.

6. Lehimleme ucunu lehimle temas ettirin. Bu bir lehim ucunun ince bir lehim ile kaplanması işlemidir. Lehimin ucunda ince bir lehim tabakası eritin. Bu, uç ve lehimlediğiniz bileşen arasındaki ısı transferinde yardımcı olur ve ayrıca lehime akacağı bir taban sağlar. Lehim yaparken bu işlemin tekrarlanması gerekebilir.

*Lehim Yaparken Havya Ucuna Dokunmayın.

 

7. Lehimlemeye başlayın. Havyayı, yazmakta olduğunuz elle bir kalem gibi, diğer elinizle ise lehimi tutun.

8. Lehimi Havya ucu ile temaslayın. Uç, hem tel kurşuna hem de aynı sıcaklığı elde etmek için yüzeye değmelidir

9. Alanı iki ila üç saniye ısıttıktan sonra, lehimi derzin üzerine besleyin. Havyanın karşısındaki bağlantı tarafına lehime dokunun. Ardından, lehim akışı bağlantıyı kapatana kadar kaplayın.

10. Önce lehimi çıkarın. Havyayı kaldırın. Soğuma esnasında derzin sabit kaldığından emin olun.

11. Değerlendirin. Aradığınız şey; pürüzsüz, parlak ve yanardağ şeklinde birleşimdir.

Eğer değilse, daha fazla lehimle yeniden ısıtmanız ve beslemeniz gerekir.

12. Artık pastayı bir temizleyiciyle çıkarın.

Lehim üreten ısıdan zarar görebilecek bazı bileşenler (yani transistorlar) vardır. Lehime yapma konusunda yeniyseniz, bağlantı ile bileşenin gövdesi arasındaki kurşun kırpılmış bir ısı emici kullanmak iyi bir fikir olacaktır. Daha ucuz bir alternatif, standart klipstir.

Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır Nasıl Lehimleme Yapılır

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.