Multimetre Nasıl Kullanılır?

Multimetre Nasıl Kullanılır? 

Önceliklemultimetre nedir diye bakarsak eğer, multimetre herhangi bir devre tasarlarken kullanılacak bileşenlerin sağlamlığını, ya da arızalı bir devrede bozulmuş olan bileşenin bulunması işlemini, belli testler ile gerçekleştiren cihazlardır. Akım, gerilim, direnç gibi ölçümlerde kullanılır.

Dijital ölçü aletleri kategorisinde bulunan Multimetre ile direnç ölçme işlemini yapmak için, multimetre yüksek bir ohm kademesine alınmalı ve direnci ölçülecek malzeme devreden ayrılmalıdır.

·Multimetrenin siyah probu COM soketine takılırken, kırmızı probu ise direnç ölçümü yapılacağı için orta sokete takılmalıdır.

·Ölçü aletinin problarının direncin bacaklarına paralel olarak değdirilmesi gerekmektedir.

·Multimetrenin üzerindeki diyot kademesindeki buzzer işaretiyle ise, kısa devre ölçümü yapılır.

 

Multimetre ile voltaj ölçme;multimetrenin siyah ve kırmızı probları ölçü aletinin uygun soketlerine takılmalıdır.

·Siyah prob multimetrenin COM soketine takıldıktan sonra kırmızı prob da yine multimetrenin orta soketine takılır.

·Ölçü aletinin ve multimetrenin prob bağlantıları tamamlandıktan sonra multimetrenin kademesi ölçmek istenilen gerilim cinsine göre ayarlanır.

 

·Multimetre ne işe yarar diye bir örnekle açıklayacak olursak eğer, AC ve DC uygun olan gerilim cinsi seçildikten sonra gerilimi öğrenmek istediğiniz devre problarının paralel olarak değdirilmesiyle istenilen voltaj ekranda görülür.

·Multimetre çalışma prensibi şöyledir: Doğru akımda ölçüm yapılırken prob uçları devrenin (+) kısmına kırmızı prob, (-) kısmına ise siyah prob gelecek şekilde değdirilir. Eğer bağlantı ters yapılmışsa, okunulan değerde (-) işareti görülebilir ve bu da probların ters yönde olduğunu gösterir.

Multimetre ile akım ölçme;multimetrenin siyah ve kırmızı probları ölçü aletinin uygun soketlerine takılmalıdır.

·Siyah prob yine COM soketine takıldıktan sonra kırmızı prob 10 ampere kadar ölçüm yapılacaksa üst sokete, 200 ampere kadar ölçüm yapılacaksa orta sokete takılır. Ve multimetre A (amper) kademesine ayarlanır.

·Ölçü aletinin probları ölçmek istenilen devreye seri bağlanmalıdır. Multimetre ile akım ölçülecekse, multimetre devreye seri bağlanmalıdır.

·Fakat alternatif gerilimde akım ölçmek istenirse eğer, bu tip bağlantı riskli olabilir. Bunun için ilk önce akım değeriniölçmekistenilen devrenin enerjisi kesilmeli, multimetre seri bağlanmalıdır.

·Bağlantı tamamlandıktan sonra ise devrenin enerjisi tekrardan verilmelidir.

Multimetre ile direnç ölçme; her zaman olduğu gibi yine multimetrenin siyah probu COM soketine takılır.

·Kırmızı soketi ise direnç ölçümü yapılacağı için orta sokete takılır. Kaç ohma kadar ölçüm yapılacaksa, multimetre multimetrenin direnç kademesi ona göre ayarlanır.

·Ölçü aletinin probları direncin bacaklarına paralel olarak değdirilir. Multimetrenin üzerindeki diyot kademesindeki buzzer işareti ile kısa devre ölçümünde kullanılır.

 

 

Multimetre Nasıl Kullanılır Multimetre Nasıl Kullanılır Multimetre Nasıl Kullanılır Multimetre Nasıl Kullanılır Multimetre Nasıl Kullanılır Multimetre Nasıl Kullanılır Multimetre Nasıl Kullanılır

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.