Lehim Pompası

13-11-2017 11:13

Lehim Pompası

 

Lehim yapmak kadar hatalı yapılmış lehimleri kolayca söküp yenileyebilmek de önemli bir beceridir. Bazı durumlarda lehimlemenin kendisinden bile daha önemli olabilir.Lehim temizleyici araç seçiminiz de önemlidir. Bunların iki çeşidi bulunmaktadır: Lehim pompası ve lehim fitilleri

 

 

Lehim Pompası

 

 

Her ikisi de lehim temizleme işi yapmakla birlikte yöntemleri değişiktir. Lehim pompası hatalı lehim işlemlerini emmede kullanılır. Genellikle büyük şırıngalara benzeyen araçlardır. İçinde kuvvetlice bir yay bulunan bir gövde, tepede bu yayı sıkıştırmak için kullanacağınız bir düğme, tam ortada yayı serbest bırakmak için başka bir minik düğme ve uçta da lehimi emecek olan plastik uç bulunur.Lehim pompasıyla lehim temizleme işlemi şöyle yapılıyor. En tepedeki düğmeyi lehim pompanın ortasına kadar uzanan yuvası boyunca itip klik sesi ile yerine oturturuz. Böylece lehim pompasını kurmuş oluruz. Sonra lehim pompasının emici ucunu, havyayla ısıtıp erimiş hale getirdiğimiz lehime yaklaştırır ve ortadaki minik düğmeye basarız. Böylece kurduğumuz yay serbest kalır ve kurma kolu hızla başlangıç pozisyonuna geçer. Bu hareket sonucu emici uçta oluşan düşük basınç yüzünden, zaten erimiş durumda olan lehim kendini hüüüp diye lehim pompasının içinde bulur.

 

Lehim Fitili

 

Lehim temizleme işlemi birde lehim fitili ile çok daha basit yapılabilir. Aslında lehim fitiline bakır bir fitildir de denebilir. İnce bakır tellerin burulması ile oluşturulmuş olup pek ucuz bişey değildir. Kullanımı da oldukça basittir. Fitilin ucunu sökülecek lehime değdirir ve lehimi ısıtırsınız. Eriyen lehim tutunduğu yeri bırakıp, bu geniş bakır yüzeye geçecek ve yayılacaktır.

 

Lehim pompaları hem daha ucuz hem de daha kolay bulunur durumda olduklarından fitillerle uğraşmanız pek tavsiye edilmez. Lehim temizleme işlemi sırasında oluşabilecek reçine ve pcb kaplama yanık dumanları çok zararlıdır ve asla solunmamalıdır. Bu işlemleri iyi havalandırılan ortamlarda yapmakta fayda vardır. Ek olarak erimiş lehimde oldukça akıcıdır ve 200 dereceyi aşan sıcaklığı ile değdiği yere hemen yapışır ve yakar. Ucunda erimiş lehim olan havyanızı sallamaya kalkmayın. Ne mi olur? Mesela akan lehim elinize yapışır ve 2 saniye boyunca baya canınız yanabilir. O yüzden bu işi yaparken dikkatli olunmalıdır.

 

Vakum Kalemi

 

Diğer bir lehim sökme alternatifi ise uzun ve kısa çeşitleriyle vakum kalemleridir. Elektronik devre kartlarında, PCB’lerde SMD IC Komponent montajı, lehimleme ve lehim sökme çalışmalarında tercih edilmektedir. Vakum Kalemiçok fonksiyonlu ve ergonomik yapısıyla lehimleme ve lehim sökme sırasındaki SMD entegre montaj ve söküm işlemlerinizi kolaylıkla yapabilmenizi sağlar.

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.