Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında

12-01-2018 10:56

 

Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında

Özellikle elektronik ve elektronik devre kartları üreten elektronik devreler ile elektronik ürünler yapan firmaların sürekli olarak kullandıkları ve kullanmaları gereken malzemelerden bir tanesi de havyadır.

Vakum Kalemi  

Havya elektronik devre kartlarında lehim yapmak için kullanılan bir ürün olmak ile birlikte bazı eksik ya da el ile yapılması gereken işlemlerde kullanılır. Havya ve lehim işlemi tabiri caiz ise bir kaynak işlemi olarak da görüle bilir. Ancak havya ile sadece devreler ya da devre elemanları birleştirmez aynı zamanda lehim sökme işleminde de kullanılmaktadır. Tabi olarak havya sadece üretici işletmelerde değil yerel tamirciler ve bu konuda merak sahibi olan insanlar tarafından da sürekli olarak kullanılan ve ihtiyaç olarak hissedilen bir gereç olmaktadır. Seri üretim yapılan işletmelerde bu havyalar ve havyanın yan gereçleri iyi seçilmeli ve özel olarak üretilmelidir. Havya tek başına maalesef hiçbir işe yaramamaktadır. Havya kullanımı yapılacak olan bir yerde muhakkak lehim teli ve vakum kalemi bulunmalıdır. Aksi takdirde lehimleme işlemi yapılamaz ya da yapılan lehimleme işlemi veya daha önce yanlış yapılmış bir lehim işlemi tekrar geri söküm yapılamaz.

Üflemeli Havya

Havya türlerinin birçok farklı türü bulunmaktadır. Bu türleri şu şekilde sıralayabiliriz; kalem havya, vakumlu havya ve üflemeli havya olarak üç farklı havya türü bulunmaktadır. Üflemeli havya türünde havya makinesinde sadece havya kalemi bağlantısı bulunmaz aynı zamanda sıcak hava çıkışı sağlayan ve ayarlana bilir ısı ile sıcak hava püskürten bir uç daha bulunmaktadır. Bu üflemeli havya sayesinde söküm işlemleri daha rahat yapmak mümkündür. Ayrıca sıcak hava çıkışı esas olarak ufak parçacıkları SMD lehimi yapmak için kullanılmaktadır. Vakumlu havya adı üzerinde vakum kalemi üzerinde olan bir lehim makinesidir. Vakumlu havyalarda vakum kalemi de devreye bağlı olur ve ucu ısınabildiği için lehim sökme işlemi çok basit bir şekilde yapılabilir. Kalem havya ise oldukça basit bir sistem ile lehim yapma işine yarayan havyalardır. Kalem havyalar faklı ısı derecelerinde olmak ile birlikte ayarlana bilir bir ısı miktarı bulunmamakta sabit ısı ile çalışmakta olan havyalardır. Sadece kendi ısı gücü oranındaki lehim tellerini lehimleyebilen ve harici bir vakum kalemi yardımı ile sökebilen havyalardır. 5 ila 300 watt güce kadar gücü olan ve 200 ila 500 derece ısılar arasında değerlere sahip olan havyalardır.

Antistatik Vakum

Havya ve lehimleme konusunda değinilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi ise vakum kalemi olmaktadır. Lehimleme işlemi elektronik devreler üzerinde yapılan işlemler olduğu için statik elektriğe dikkat edilmelidir. Aksi takdirde lehimleme işlemi doğru ve güzel yapılsa dahi statik elektriklenmeden dolayı devrede yanmalar, patlamalar ya da istenildiği gibi düzgün çalışmama durumları söz konusu olabilir. Bu durumlarda alınması gereken önlem ise antistatik ürünler kullanmaktır. Bu konuda ise vakum kaleminin antistatik vakum olmasına özen gösterilmelidir ki rüzgârdan, sürtünmeden veya dokunmadan dolayı devre kartı üzerinde herhangi bir statik elektriklenme olmasın.

Havya Fiyatları

Son olarak havya fiyatlarına değinmek gerekir ise bu çok fazla değişkenlik gösteren bir durumdur. Bu değişkenlikler havyaların kalitesine göre ve fonksiyonelliğine göredir ancak ortalama değerler ile verilecek olur ise standart havya kalemleri ile 18-20 TL gibi fiyatlardan başlayarak üflemeli havyalar ile 200-350 TL arasında devam eder ve 550 TL civarlarına kadar da vakumlu havyalar ortalama değerlerde bulunabilmektedir.

 

 

Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında Havya ve Antistatik Vakum Kalemi Hakkında

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.