Havya Çeşitleri

07-01-2019 10:58

Havya Çeşitleri


Lehim aleti seçerken başlıklı yazımızda belirttiğimiz gibi çeşitli lehimleme türleri ve bunlara uygun lehimleme cihazı çeşitleri mevcuttur.

 

 

Genellikle, 4 farklı lehim üfleme türü vardır:

- Kalem Havya
- Lehim İstasyonu
- BGA Rework (yeniden işleme / tamir istasyonları)
- Lehim Tabancaları

 

Kalem Havya

 

Kalem Havyalar, sadece basit ‘’Kendin Yap’’ projeleri için kullanılabilen çok basit (ve nispeten daha ucuz) lehimleme cihazlarıdır. Kalem Havya fiyatları 20-80 ₺ aralığındadır. Havya ucundaki sıcaklığın herhangi bir kontrolünü sağlamadığından ince lehimleme projeleri için lehim kalemini önermiyoruz. Lehimleme sırasında çok fazla ısı uygulanması, parçalara zarar verebilir ve devre kartındaki parçaları kesebilir.

 

Havya İstasyonları

 

Havya istasyonu, bir güç istasyonuna bağlı lehim kaleminden oluşur. Güç istasyonu, havya ucunda istenen sıcaklığı ayarlamak için ısı kontrollerine sahiptir.

Lehimleme istasyonlarından bazıları elektronik sıcaklık kontrolüyle birlikte gelir - bu, lehimin sıcaklığını çok hassas bir şekilde ayarlayabileceğiniz ve koruyabileceğiniz anlamına gelir.

Güç istasyonu, lehimin ucunu otomatik olarak uygun bir sıcaklıkta tutar. Lehim makinesi fiyatları 250-1200 ₺ aralığındadır. Lehimleme istasyonu, delik delme elemanlarının lehimlenmesi gibi çok ince yüzey montajlı bileşenler dahil olmak üzere lehimleme projelerinin çoğunu kapsayabilir.

 

- BGA Rework (Yeniden Işleme / Tamir Istasyonları)

 

Yeniden işleme / onarım sistemleri, endüstride veya yüksek hacimli üretim tesislerinde kullanılan karmaşık lehimleme sistemleridir. Lehim sistemleri genellikle havya, sıcak hava tabancası, lehim tabancası, termo cımbız, vb. dahil olmak üzere birçok el parçasından oluşur. BGA Rework istasyonlarının fiyatı 3000 ₺ civarındadır. Bu ürünlerden en çok tercih edilen Sunline 990B BGA İstasyonu kızılötesi lehim söküm işlemlerinde, aşırı sıcaklıklardan kaynaklanabilecek IC yüzeyindeki hasarların önlenmesi amacıyla gerçek zamanlı sıcaklık izleme özelliği ile donatılan ürün yüksek güvenlik sağlar.

 

Lehim Tabancaları

 

 

Bir lehim tabancasının ana kısmı 110 V AC'yi daha düşük bir voltaja dönüştüren bir transformatördür. Bir sekonder sarım transformatörü sadece bir dönüşe sahiptir. Bu şekilde trafonun ikincil gücü çok düşük voltaj ve birkaç yüz amper akım üretir, çünkü trafonun primer 110 V AC'ye bağlanır ve trafonun sekonder sargısı sadece bir dönüşe sahiptir. Bu yüksek akım, lehim tabancasının bakır ucundan geçirilir ve sonuç olarak lehim tabancasının ucu, içinden akan yüksek akımla hızlı bir şekilde ısıtılır. Lehim tabancaları hızlı ve kolay bir şekilde açılıp kapatılabilir. Bununla birlikte, çok fazla ısı üretebildiklerinden ve devre kartı veya bunun üzerindeki bileşenlere zarar verebileceğinden, devre kartlarında iyi çalışma için lehim tabancalarını önermiyoruz. Lehim tabancalarının fiyatı 30-100₺ aralığındadır.

 

 

Havya Çeşitleri Havya Çeşitleri Havya Çeşitleri Havya Çeşitleri Havya Çeşitleri Havya Çeşitleri Havya Çeşitleri

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.