Dijital Termometre

04-10-2017 14:36

 DİJİTAL TERMOMETRE

Genel tanımına değinmek gerekirse sıcaklık ve soğukluk ölçmek için üretilmiş alettir. Ev, hastane, okul, yemek depoları vb. gibi her yerde yaygın olarak kullanılır ve genellikler her gittiğimiz yerde bir termometreyle karşılaşmak mümkündür. Havanın derecesini ölçmekte veya vücut sıcaklığını ölçmek gibi çeşitli alanlarda kullanılır.

Sıvı termometreler, sıvı ısıtıldığında normal, ölçülebilir bir oranda genişler. Bu nedenle, termometrelerin genelde ortak bir biçimi vardır. Bu termometrelerin genel biçimleri dar bir cam tüp içerisinde bir sıvı içerir. Civa, sıvı termometrelerde kullanılan en bilinen malzemelerden biridir. Bu tür termometreler de ayrıca gazyağı veya etanol gibi diğer sıvılar da kullanılabilir.

 

Isı yükseldiğinde, sıvı, bir kaptan veya ampulden boş alana doğru uzar ve boruyu tırmanır. Sıcaklık düştüğün de ise sıvı kontrendikçe geri gider. Sıvı termometreler çoğu zaman tüpün her iki yanında görüntülenen Celsius ve Fahrenheit sıcaklık terazilerini içerir. Maksimum bir dijital termometre, sıvı termometrenin tanıdık bir türüdür.

 

Maksimum dijital termometre de sıvı cam tüpüne itilir, ancak sıcaklık düştüğünde kolayca düşmez. Belirli bir süre boyunca maksimum sıcaklık, termometrenin ortamdan çıkarıldıktan sonra görülebilir. Maksimum dijital termometreler, bir kişinin vücut ısısını ölçmek için sıklıkla kullanılır. Bu termometreler sağlık sektöründe de sık sık karşımıza çıkmaktadırlar.

Sıvı termometreler kullanılan sıvı türüne göre sınırlandırılabilir. Örneğin cıva, -38.83 derece santigrat dereceyle (-37.89 derece fahrenhayt) sağlam bir hale gelir. Cıva termometreleri bu noktanın altındaki sıcaklıkları ölçemez. Etanol gibi alkoller 78 derecede kaynar (172 derece Fahrenheit). Bu noktanın üzerindeki sıcaklıkları ölçmek için kullanılamazlar.

Elektronikli dijital termometreler, kelvin sıcaklıklarını ölçmek için civa, sıvı termometreve diğer maksimum dijital termometreler kullanılamaz. Kelvin termometreler yanielektronikli dijital termometreler genellikle radyasyona dair küçük değişiklikleri kaydedebilen elektrikli cihazlardır. Bu değişiklikler görülemez hissedilemez ve hava basıncını sıvı termometredeki cıva seviyesini yükseltmek için yeterince değiştiremez.

Elektronikli dijital termometreler bir termistör olarak adlandırılan bir aletle çalışırlar. Bir termistör sıcaklığına dayanarak direncini bir elektrik akımına değiştirir. Bir bilgisayar termistör direncini ölçer ve sıcaklık okumasına dönüştürür.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.