Dijital Osiloskop Nedir ?

       

Dijital Osiloskop Nedir ?

 

Dijital osiloskop, bir operatörün ilgili sinyallerini temsil eden verileri yakalamak, işlemek, görüntülemek ve saklamak için birlikte çalışan çeşitli yazılım ve elektronik donanım modüllerinden oluşan karmaşık bir elektronik cihazdır.

 

Dijital osiloskoplar genellikle dijital depolama osiloskopu (DSO) veya dijital örnekleme osiloskopları (DSO) olarak adlandırılır.

En basit haliyle, bir dijital osiloskopun altı elemanı vardır:

·Analog Dikey Giriş Amplifikatörleri,

·Analog-Dijital Dönüştürücü Ve Bir Dijital Dalga Biçimi Belleği

·Bir Tetikleme Ve Saat Tahriki Özelliğine Sahip Bir Zaman Tabanı

·Dalga Biçimi Görüntüleme Ve Yeniden Yapılandırma Için Devreler

·LED veya LCD ekran

·Güç Kaynağı

 

Dijital osiloskoplar, zamanla değişen bir analog sinyali periyodik olarak numuneler ve dalga biçimi belleğinde, zamanla ilintili olarak sinyal değerlerini depolar.

Dahili bir saat kullanarak, dijital osiloskoplar giriş sinyallerini ayrı zaman noktalarına sıkıştırır. Anlık genlik değerleri o noktadaki osiloskopla ölçülür. Elde edilen dijital gösterimler daha sonra bir dijital bellekte depolanır.

 

Dijital osiloskopun analog osiloskop üzerinden sağladığı avantajlardan bazıları, daha sonra görüntüleme, bilgisayara yükleme, basılı kopya oluşturma veya diskette saklamak için dijital verileri saklama ve dijital veriler üzerinde anında ölçüm yapma kapasitesidir.

 

Bir tetikleme olayından sonra, dijital osiloskoplar dalga formlarını görüntüleyebilirken bir analog osiloskopun izlemeye başlamadan önce tetiklenmesi gerekmektedir.

Bir dijital osiloskop ayrıca hafızasında saklanan sayısallaştırılmış bilgileri inceleme ve voltaj sapması, frekans ve yükselme süreleri gibi kullanıcının seçilen parametrelerine dayanarak otomatik ölçümler yapma yeteneğine sahiptir.

 

Benzer şekilde yakalanan verileri çeşitli şekillerde de gösterebilir. Bu özellik, ekranda gösterilenlerden daha fazla yakalanmış verinin varlığına bağlanır. Ayrıca grafikler, dörtte biri ve bir buçuk ekran görüntüleri ve çoklu adım işleme programları gibi çok çeşitli depolama, işleme ve görüntüleme seçenekleri sunma esnekliğini de sunar.

 

Dijital osiloskop, dalga biçimlerinin seçilen parametrelerini yansıtan sayısal ve dalga biçimi çıktı ekranları sağlamak için dalga formlarının belirli bölümleri üzerinde hesaplamalar ve ölçümler yapılması gereken karmaşık sinyal dalga formlarının görüntülenmesi için idealdir.

 

İki genel dijital osiloskop kategorisi mevcuttur; tek atışlı osiloskoplar ve rastgele aralıklı veya eşdeğer zaman örneklemeli osiloskoplardır.

 

Tek atışlı osiloskop, bir tetikleme koşulu sağlandıktan sonra bir olayın gerçek zamanlı örneklemesini başlatır. Analogdan dijitale dönüştürücünün hızı, tek atımlı osiloskopların örnekleme hızının sınırlarını belirler. Aygıtın çıktıyı dönüştürücüden alan, satın alma belleğinin boyutu, tek bir olayın örneklenebileceği süreyi sınırlar.

 

Bu arada, rastgele serpiştirilmiş osiloskop veya eşdeğer zaman örnekleme osiloskopu, belirli zaman aralıklarında farklı noktalarda tekrarlanan olayları örneklemeye dayanır.

 

Dijital Osiloskop Nedir Dijital Osiloskop Nedir Dijital Osiloskop Nedir Dijital Osiloskop Nedir Dijital Osiloskop Nedir Dijital Osiloskop Nedir Dijital Osiloskop Nedir

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.