Dijital Multimetre Nedir?

Dijital Multimetre Nedir?

Multimetreler, herhangi bir devre tasarlanırken kullanılacak olan bileşenlerin sağlamlığını ya da arızalı bir devrede bozulmuş olan bileşenin bulunması işlemini, belli testler ile gerçekleştirebilen ekipmanlardır.

 

·Peki multimetre ne işe yarar diye bakarsak; dijital multimetre, akım, direnç, gerilim ölçümü yapmaya yarayan bir cihazdır.

·Ayrıca multimetre ile frekans, transistör kazancı, kondansatör kapasitesi, diyot, sıcaklık ve sesli kısa devre kontrolü gibi ölçümler de yapılabilmektedir.

·Analog multimetre ve dijital multimetre olarak iki çeşittir. Günümüzde analog multimetre yerine dijital multimetreler tercih edilir.

Dijital Multimetre Çalışma Prensibi

·Dijital multimetrenin ortasında bir kademe düğmesi yer alır. Bu düğme ile ölçülecek büyüklük ve onun uygun değeri seçilmelidir. Bir örnekle açıklayacak olursak, eğer kademe düğmesinden multimetre 50 Volt DC kademesine ayarlanırsa, multimetrenin ölçeceği maksimum gerilim 50 Volt DC olacaktır.

·Eğer ölçülecek maksimum değer bilinmiyorsa, mutlaka en büyük kademe ile ölçüme başlanmalıdır.

·Bazı multimetrelerde ise kademe otomatik olarak ayarlanır. Siz sadece AC/ DC seçimi yaparsınız ve multimetre tarafından kademe otomatik olarak ayarlanır.

Dijital Multimetre Ne Ölçer?

  • Ampermetre ile ölçebileceğiniz akımı,
  • Voltmetre ile ölçebileceğiniz gerilimi,
  • Ohmmetre ile ölçebileceğiniz direnci ve daha birçok farklı ölçümü dijital mutlimetreler ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

Multimetre üzerinde bazı semboller yer alır. Multimetre çalışma prensibini anlamak için bu sembollere göz atmak faydalı olacaktır.

  • Direnç (Ω):Multimetre topuzu omega simgesiyle ifade edilen direnç ayarına getirilirse eğerdevrede ne kadar direnç olduğunu öğrenmek mümkünüdür. Çıkan değer ne kadar düşükse akımın yol alması o kadar kolay olmaktadır.
  • Doğru Akım Gerilimi (DCV):BazenDCVyerineV-şeklinde de ifade edilebilir. Bu ayar, doğru akımın gerilimini yanivoltaj değerini ölçmektedir.
  • Alternatif Akım Gerilimi (ACV):BazenV~işaretiyle yer alabilir. Bu ayar, alternatif akım sağlayan herhangi bir kaynak için kullanılabilmektedir.
  • Devamlılık (Contiunity):Genellikle dalga (~) ya da diyot sembolü ile ifade edilir. Devreye bir akım göndererekakımın, devrenin sonuna kadar ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. Eğer akım diğer uca ulaşamıyorsa devrede bir sorun var ve onu bulmanız gerekiyor demektir.

Dijital Multimetre Nedir?, Dijital Multimetre Nedir?, Dijital Multimetre Nedir?, Dijital Multimetre Nedir?, Dijital Multimetre Nedir?, Dijital Multimetre Nedir?, Dijital Multimetre Nedir?

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.