12 Volt İnvertör

03-01-2018 10:35

12 Volt İnvertör

İnvertörgüç elektroniği teknolojisinin bir ürünü olarak enerji tasarrufu yapmak amacı ile kullanılan, enerji tasarrufu sağlayan bir elektronik malzeme olmaktadır.

12 Volt İnvertör

0,5 ila 2000 Hz hızları arasında hız ayarı yapabilen ve kullanılan araca frekansları ve gerilimi temiz bir enerji akışı sağlayan bir cihaz olmaktadır. Aslında invertör enerji dönüşümü yapan cihazlara verilen genel bir isim olmaktadır. invertörün birden çok çeşitli türleri bulunmaktadır. invertörlerin en sık ve yaygın kullanılanı ise 12 volt invertör olmaktadır. 12 volt invertör genel olarak ev elektrikli aletlerinde, cep telefonlarında, netbook, dizüstü ve masa üstü bilgisayarlar gibi daha birçok üründe aküden çekilen gerilimi düzgün ve temiz bir şekilde kullanılan ürüne gönderen bir ürün olmaktadır.

Kesintisiz Güç Kaynakları

UPS yani kesintisiz güç kaynakları da birer invertör olarak adlandırılabilirler. Ancak genel itibari ile kesintisiz güç kaynaklarının çalışma prensipleri invertörlerden biraz farklıdır. Çünkü iniverörler kelime manası ile depolama yapmayan sadece kaynaktan çekilen enerji, frekans ve gerilimi dönüştürüp düzenler iken kesintisiz güç kaynakları kaynaktan çekilen enerjiyi belirli bir miktarda depolarlar. Kesintisiz güç kaynakları çalışma prensipleri ise kaynaktan çekilen enerjiyi ve gerilimi düzenler. Yani kaynaktan çekilen bir gerilimi regülatör ve evirici yardımı ile dönüştürüp çıkışa yani enerjinin kullanılacağı ürüne gönderir. Kesintisiz güç kaynaklarının gerilimi düzenlemesi ve frekansları ayarlaması ile invertörtler gibi çıkışa temiz bir enerji göndererek enerji tasarrufu sağlamaktadırlar ve elektronik malzemelerin daha uzun ömürlü olmalarını sağlamaktadırlar. Kesintisiz güç kaynakları aynı zamanda içlerinde belirli bir enerjiyi depo ederek herhangi bir ani elektrik kesintisinde bu depolanan enerjiyi çıkışa göndererek bilgilerin kaybolmasını önlemekte ve depolanmasını sağlamaktadır. Tabi bu özelliği ile teknolojik ürünlerin aniden güç kaybından dolayı oluşabilecek donanımsal ve yazılımsal hataların olmasına da engel olmaktadırlar. Kesintisiz güç kaynakları tek bir bilgisayar ya da farklı bir teknolojik ürün için kullanılabilseler de büyük yapılar için de kullanılırlar. Kesintisiz güç kaynaklarına ihtiyaç duyan kişi ve kurumlar ise küçük esnaflardan tutun da büyük yani veri akışı çok olan yapılar bankalar askeri alanlar, bilim çalışması yapan ARGE kurumlarında muhakkak bulunmaları çok önemlidir.

Enerji Tasarrufu

Enerji tasarrufu denildiği zaman akla ilk gelen yapılardan bir tanesi de elbette 12 Volt İnvertör olmaktadır. 12 Volt İnvertör yüzyıllardır tükenmeyen enerji kaynağı olan güneşten aldığı ışınları regüle ederek yani çevirerek elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Güneş enerji paneli sadece güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirmemektedir. Ülkemizde birçok evde bulunduğu üzere güneş enerjisi paneli aynı zamanda güneş enerjisi yardımı ile sıcaklık üretebilmekte ve evlerde sıcak su sağlama kaynağı olarak ta bulunmaktadır. Ancak 12 Volt İnvertör teknolojik alanda daha çok elektrik üretmek için kullanılmaktadır. 12 Volt İnvertör üzerindeki fotovoltaik hücreler sayesinde üzerine düşen güneş ışınlarının sağladığı enerjiyi direk olarak elektrik enerjisine çevirmektedir. Fotovoltaik hücreler silikon hücre içerisine fosfor ve bor eklenerek yapılan küçük çaptaki yapılardır. 12 Volt İnvertörnin çalışma prensibi ve yapısı ise şu şekilde oluşmaktadır. Fosfor karıştırılan silikon yüzey üst tarafa yani güneşi gören tarafa gelecek şekilde ve bor karıştırılan yüzey ise alt tarafa gelecek şekilde tasarlanır. Bu sayede fosfor güneş ışınlarını çeker ve güneş ışınlarının yüzeye çarpması ile fosforlu yüzey ve bor yüzey arasında bir kutup oluşu bu kutup oluşumu ile de enerji akımı sağlanır ve elektrik enerjisi üretilmiş olur.

 

12 Volt İnvertör 12 Volt İnvertör 12 Volt İnvertör 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.